torstai 23. joulukuuta 2010

Erilaista joulua...

Tänä jouluaattona en herää riisipuuron tuoksuun ja kattiloiden kolinaan. Huomenna herätyskello soittaa tuttuun tapaan jo ennen seitsemää - lasten unirytmihän ei paljoa joulurauhasta piittaa. Kahdeksalta me olemme jo syöneet täällä aamiaisen, joka koostuu tuttuun tapaan sämpylöistä ja makeista leivänpäällisistä. Minulle on kuitenkin luvassa graavilohta, ai että!

Tänä vuonna taitaa myös puhelut Joulupukin kuumalinjalle ja Turun joulurauhan julistus jäädä välistä, sillä aamupäivä kuluu ihan lasten kanssa puuhastellessa. Aamun aikana Christian koristelee myös joulukuusen suljettujen ovien takana. Mitenköhän lapset saadaan pysymään poissa olohuoneesta... Kahdeltatoista meillä syödään Mittagesseniksi perunasalaattia ja makkaroita. Ei siis glögiä ja pipareita. Ei suklaakonvehteja. Tämän jälkeen lapset menevät päiväunille, kuten aina vapaapäivinään.

Kello 15.50 suuntaamme Rochrbachiin lasten jumalanpalvelukseen, tämäkin uutta minulle. Kirkossa käynnin jälkeen on vuorossa lahjojen avaus, jonka jälkeen lapset saavat leikkiä hetken uusilla leluillaan ja sitten on heidän aika mennä nukkumaan. Eikä muuten kuulu tänä vuonna ovelta tuttua möreätä kyselyä, että onkos täällä ollut kilttejä lapsia.  Christkind, eli Jeesus-lapsi on tuonut lahjat jo kuusen alle. Enpä taida montaa pakettia huomenna siis saada, enhän minä tunne koko Christkind-heppua! Lasten nukahdettua, me aikuiset eli Inga, Christian, Oma, Opa ja minä syömme juustofondyytä.

Nyt sitä vasta tajuaa, kuinka tärkeitä oman perheen jouluperinteet lopulta ovatkaan. Merkittävä ero oman perheeni ja tämän Saksan perheeni joulunviettotavoissa on jo se, kuinka tarkkaan aikataulutettua kaikki meillä täällä on. Saksalaisella tarkkudella, joulunakin. Joulusaunan käsitettä täällä ei tunneta, eikä se varmasti mahtuisi aikatauluunkaan. Kun olen kertonut joulupuurosta, ovat kaikki vaan irvistelleet - "Hyi, puuroa!?". Muutenkin jouluruokailu ei täällä ole niin merkittävässä asemassa ja perinteikäs, kuin Suomessa. Ikävä on myös vähän sitä kaikkea hössötystä ja joulun laittoa - koristelua, viime hetken ruokaostoksia, kattauksen suunnittelua... Nyt osallistuisin oikein mielelläni siihenkin, edellisinä vuosina Suomessa en niin aktiivinen ole tainnut olla... :D

En ole oikeastaan edes tajunnut, että se aina ennen niin kovasti odotettu jouluaatto on huomenna - nyt ajatukseni ovat niin olleet jo sunnuntaissa ja Suomi-lomassa. No, kaikista näistä eroista ja "puutteista" huolimatta, toivon, että minuunkin tarttuisi huomenna jonkinlainen joulufiilis. Aamulla ainakin aion pukea päälleni jouluhameeni, joka ihan tätä päivää varten Suomesta raahattiin. Täytyy nyt vaan yrittää toistella päässän sitä, kuinka tämä on nyt uusi ja erilainen kokemus, avoimin mielin siis vaan päivällispöytään makkaroiden ääreen huomenissa!

Toivon myös, että saan apua tiskien siivoamisessa.... :D

Oikein mukavaa joulua teille kaikille! Pian nähdään. :)



Ps. HUOM JOULUPUKKI! Tulen sunnuntai-iltana kotiin Parkanoon. Voit siis jättää kaikki lukuisat lahjani kotiin, kiitokset jo etukäteen. :))))

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti